Speekselklier aandoeningen

Speekselklier aandoeningEN

Normaal gesproken heeft een mens 6 grotere speekselklieren en ongeveer 300-400 kleine speekselkliertjes. Gezamenlijk zorgen deze speekselklieren voor de productie van speeksel, dat onder andere zorg draagt voor een goede bevochtiging en smering van de slijmvliezen. Hierdoor is onbelemmerd spreken, eten en slikken mogelijk. Wanneer de normale functie van deze speekselklieren gestoord is, kunnen er problemen ontstaan. Zo kunnen cystes, infecties en zogenaamde speekselstenen optreden, die vervolgens leiden tot klachten, of veranderde speekselvloed (afname of juist toename van de speekselproductie). Soms ontstaan er zwellingen in de speekselklier die geen of weinig klachten geven, maar waarbij wel verder onderzoek naar de aard van de zwelling nodig is.

DE ZIEKTE VAN SJÖGREN

De ziekte van Sjögren is een auto-immuun ziekte. Een auto-immuun ziekte wil zeggen dat het afweersysteem door een stoornis de eigen lichaamscellen aanvalt. De symptomen van de ziekte van Sjögren zijn onder andere een extreem droge mond, droge ogen en droogheid van de overige slijmvliezen. De reumatoloog is hoofdbehandelaar van deze aandoening; MKA Kennemer & Meer is betrokken bij de diagnostiek van Sjögren door het nemen van een biopt uit de speekselklier. Dit vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Slijmcyste

Een slijmcyste is een speekselophoping onder het slijmvlies. Het wordt veroorzaakt door beschadiging van de afvoergang van de speekselklier waardoor afsluiting optreedt. Het speeksel ́kan niet meer weg ́ en hoopt zich op onder het slijmvlies. Mogelijke oorzaken zijn beschadiging (wond, lipbijten) of afsluiting (slijmpropje, speekselsteentje) van het afvoergangetje. De behandeling van een slijmcyste is het verwijderen van de slijmcyste inclusief het kleine speekselkliertje onder plaatselijke verdoving.

Gezwel van de speekselklier

Een gezwel van de speekselklier, ook wel speekselkliertumor genoemd, komt niet vaak voor. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 5 per 100.000 mensen de diagnose van een gezwel van de speekselklieren. Speekselkliertumoren kunnen op elke leeftijd voorkomen en komen niet in alle speekselklieren even vaak voor. Een speekselkliergezwel kan kwaadaardig zijn maar is meestal gelukkig goedaardig. Een speekselkliergezwel wordt chirurgisch verwijderd; de manier van verwijderen is afhankelijk van de grootte en locatie van het gezwel. Bij verdenking op een kwaadaardig gezwel zal verwijzing het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis plaatsvinden.

SIALO-ENDOSCOPIE (‘KIJKOPERATIE’)

In geval van onstekingen van speekselklieren door kleine steentjes, slijmproppen of andere vernauwingen van de afvoergangen, kan door middel van een ‘kijkoperatie’ worden geprobeerd de oorzaak van de ontsteking te behandelen. Deze behandeling vindt plaats in narcose en laat geen zichtbare littekens achter.

Chirurgie

In geval van een goedaardig gezwel van een speekselklier of een onsteking die niet op een andere manier kan worden behandeld, moet de klier (gedeeltelijk) moeten verwijderd. Deze behandeling vindt plaats in narcose en kan meestal niet via de mond worden uitgevoerd. Kwaadaardige gezwellen van speekselklieren worden niet door MKA Kennemer & Meer behandeld, maar doorverwezen naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Ranula

Een slijmcyste van de speekselklier van de ondertong wordt waarschijnlijk veroorzaakt door beschadiging van het slijmvlies van de mondbodem. Hierdoor wordt de afvloed van één van de uitvoergangen belemmerd en komt het speeksel onder het mondbodemslijmvlies terecht. Ook kunnen de afvoergangetjes worden geblokkeerd door een taaie slijmprop of door een speekselsteentje. Soms zakt de ranula door de mondbodemspier en bevindt zich dan niet meer in de mondbodem maar in de hals. Een dergelijke afwijking noemen we ‘plunging’ ranula. Er ontstaat dan een zwelling onder de kin of de onderkaak. Behandeling bestaat uit het verwijderen van het dak van de cyste of volledige verwijdering van de klier.

Speekselsteen

Een speekselsteen is een afzetting van kalkzouten uit het speeksel. De oorzaak voor het ontstaan is nog onbekend. Wel hebben mannen vaker last dan vrouwen. Er is geen relatie met het ontstaan van gal- en/of niersteenvorming. Soms veroorzaakt een speekselsteen een pijnlijke zwelling van de speekselklier, vooral vóór en tijdens maaltijden. Daarnaast kan de bewuste speekselklier als gevolg van verstopping gaan ontsteken. De behandeling kan bestaan uit de verwijdering van de steen, maar soms blijkt het ook nodig om de gehele speekselklier te verwijderen, omdat deze chronisch ontstoken blijkt.

Op de foto hiernaast (Bron: Wikipedia) is een Speekselsteen te zien.

Voorbeelden van Onze resultaten

Door kijkoperaties zijn steeds minder vaak grote operaties nodig. Omdat de wonden bij een kijkoperatie kleiner zijn dan bij een normale operatie heeft u na de operatie minder pijn en ook minder pijnstilling nodig.

WAAROM KIEZEN VOOR MKA KENNEMER & MEER?

03

Zeer ervaren en deskundige specialisten

03

De nieuwste behandelmethodes

03

Kwaliteit en veiligheid

Heeft u een specifieke vraag?

Vul dan onderstaand formulier in. Wij verzoeken u dit formulier niet te gebruiken voor het maken, verzetten of annuleren van afspraken.

MKA Kennemer & Meer

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Locatie Haarlem
Amsterdamsevaart 268
2032 EK Haarlem
Tel: (085) 080 40 00
Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk
Vondellaan 13
1942 LE Beverwijk
Tel: (0251) 26 55 55

MKA Kennemer & Meer heeft sinds 2021 het ZKN-keurmerk. Met het behalen van het keurmerk laten we zien dat we kwaliteit en patiëntveiligheid serieus nemen. Voor de eisen van dit keurmerk zie http://www.zkn.nl